Zjadać czy wypuszczać oto jest pytanie?

G

Guest

Guest
Re: Zjadać czy wypuszczać oto jest pytanie ?

Czy myśliwy po ustrzeleniu zwierzaka płacze po nim i czy go nie zjada ?

G

Guest

Guest

Tak samo jest z innymi zwierzętami, można to określić za morderstwo.. a co przestaniesz jeść mięso ?

G

Guest

Guest

Kto lubi niech zjada byle nie brał niemiarowych i tyle ile potrzebuje.

G

Guest

Guest

Wypuszczać!!! Ja na przykład łowie dla sportu i nawet nie lubię brać się za oprawianie zdobyczy :) Dla tego właśnie myślę, że kiedy nie trzeba wypuszczajmy te biedne ryby - będzie ich więcej!!!!!

G

Guest

Guest

Morderstwo nie dorównuje rozkoszy polowania. Efektem finalnym polowania jest rybka na patelni. Pamiętajmy, aby jednak jak najrzadziej to miało miejsce.

G

Guest

Guest

Oczywiście wypuszczać. Myśliwi również powinni strzelać do zwierzyny nabojami z "pin-balla" Trafiona zwierzyna miałaby na sierści tylko ślad po farbie.

G

Guest

Guest

Dodam jeszcze tylko tyle , na Kaszmirskich rzekach problem łowienia ryb niewymiarowych został rozwią…zany bardzo prosto. Więc po pierwsze wędkowanie bez przewodnika-opiekuna jest NIEMOŻLIWE , po drugie do limitu zalicza się każdą… złowioną… rybę ( którą… ma się obowią…zek zabrać ) więc bez względu czy pstrą…g ma 5cm czy 50 MUSI zostać zabrany i natychmiast uśmiercony , więc co robią… wędkarze ? a no zakładają… przynęty które eliminują… złowienie niedorostka , bo co to za radocha złowić 10cm pstrą…ga ?..W Polsce jak na razie wydaje się to niemożliwe do wprowadzenia w życie . Ale czy nie należałoby zmienić przepisów dotyczą…cych wymiarów i limitów ?????...

G

Guest

Guest

Taaa oczywiście, morderstwo, że aż no ... i jeszcze należy wspomnieć o świnkach, krówkach, konikach, owieczkach, małżach, homarach, langustach, a i pewniakiem jabłuszko też ma nam za złe, że je konsumujemy. Proponuje powołać komisje śledczą… do ścigania takich zjawisk. Może poprawi to nasz byt .. Proponuje, aby przemyśleć pewne tematy zanim się je zacznie. Temat No kill był jest i będzie dyskutowany w nieco innych miejscach, i w całkiem innym kontekście.

G

Guest

Guest

Jeśli mam zjeść ryby, to biorę kilka sztuk największych, a resztę buzi i do wody...Powodzenia!

G

Guest

Guest

Łowienie nie jest morderstwem, a tym bardziej gdy je zjadamy , morderstwem byłoby zabijanie dla wą…tpliwej przyjemności. Łowienie ryb niewymiarowych, lub w okresie ochrony, jest kłusownictwem.

G

Guest

Guest

Najlepsze jest to gdy się laicy wypowiadają… na tematy im nie znane... Boleń ma 100% racji...

G

Guest

Guest

he widzę, że ksywa twoja (Boleń) i sport wędkarski mają… wiele wspólnego... :d Zachęcam do refleksji...

G

Guest

Guest

Ja też łowie ryby i każdą… złowioną… rybę wypuszczam. Zabijają…c ? Nikt nie dał mi takiego prawa. Wędkowanie to sport, przyjemność, kontakt z naturą… itd. Zabijanie stoi w sprzeczności z zasadami tego sportu.

G

Guest

Guest

Raczej wypuszczać to tylko sport...

G

Guest

Guest

bolo! Sport jest wtedy, gdy nikomu nie dzieje się krzywda to nie sport, to łowiectwo z wszelkimi konsekwencjami.

G

Guest

Guest

Panowie tzn koledzy wędkarze nie mięsiarze ja łowię od 96 roku może to mało, ale złowiłem na prawdę niezłe sztuki co tu dużo mówić jeszcze nigdy nie zjadłem a przede wszystkim nie wzią…łem złowionej ryby do domu dlatego musimy podzielić wędkarzy na "WĘDKARZY" I "mięsiarzy" i tych w szczególności powinniśmy pilnować na naszych polskich łowiskach przepraszam jak kogoś uraziłem, ale to jest moje zdanie a każdy ma prawo do swojego zadania trzymajcie się WĘDKARZE!!!!

G

Guest

Guest

Troszeczkę kolego przeginasz pałę .... Nie masz zielonego pojęcia o mięsiarstwie. To, że Ty nie zabierasz tego co złowisz, to tylko i wyłą…cznie Twoja sprawa. Ja zabieram tyle i to co uważam za stosowne, ale zapraszam ... pokaże Ci jak wyglą…dają… mięsiarze... To ludzie bez żadnych zahamowań. Zabierają… ryby z łowiska jakie im tylko na hak wejdą…, wymiar i okresy ochronne mają… w głębokim poszanowaniu... a może po rybkę do supermarketu ?? Tam też wymiary i okresy się niezbyt liczą… ... kupujesz ?? Jeśli tak to niczym od mięsiarza się nie różnisz ... Przestań, więc bez zastanowienia każdego kto zabiera rybę nazywać mięsiarzem ... a tak na marginesie .. to ile z wypuszczonych przez Ciebie ryb "odpłynęło brzuszkiem do góry ?

G

Guest

Guest

Drogi Adamie to co piszesz to bardzo piękne, ale jeżeli znam historię Twojego wędkowania, to też nie wszystko jest w zgodzie z ogólnie przyjętym porzą…dkiem. Daleki jestem od przytaczania Faktów, choć coś mnie korci:
1./maj-co możemy łowić ?
2./Kałębie-czy mamy wykupione pozwolenie ?

G

Guest

Guest

Panowie !!1 No kill, ale bez przesady. Wypuszczam zdecydowaną… większość złowionych ( nigdy nie zabrałem do domu więcej niż jednego pstrą…ga potokowego), ale z etycznego punktu widzenia kaleczenie ryb po to tylko, żeby je wypuszczać również jest okrucieństwem, graniczą…cym z sadyzmem . Ryba walczy o życie, a my łowimy "just for fun". Czy to nie jest kpina z przyrody? Po długim holu wskutek podwyższenia poziomu kwasu mlekowego wiele wypuszczanych ryb ginie. Dlatego nawiedzeni "ekolodzy" wcale nie stosują… taryfy ulgowej wobec wędkarzy stosują…cych zasadę "no kill" lepiej pomyśleć o nowoczesnych rozwią…zaniach systemowych np. tworzeniu dobrze zarybianych łowisk specjalnych z podziałem na sektory i z rejestracją… połowów. Trzeba zwalczać monopol PZW, bo korupcja i cwaniactwo w tej organizacji dawno już przekroczyły wszelkie dopuszczalne granice.

G

Guest

Guest

Masz 100% racji. Większość wypuszczam a biorę te które mogą… nie przeżyć. Co to za sport złapać coś żywego a wypuścić ledwie żywe, które ginie chwilę po odzyskaniu wolności a potem chwalić się ilością… i wagą… . Łowię dla przyjemności i z nadzieją… dużej ryby, cieszy mnie siedzenie nad wodą… i powrót o kiju .

Do góry